Expeditie naar het Arctisch gebied
aan boord van de Silver Cloud – 18 tot 26 juli 2018
Foto's: Bruno Cazarini ©

Silver Cloud breekt het ijs tussen luxe en expeditie.

Na een grondige renovatie is Silver Cloud het meest ruime en comfortabele ijsklasse-schip dat expeditiecruises maakt. Haar grote suites, unieke vaarschema’s, vier eetgelegenheden die uw smaakpapillen zullen prikkelen en ongeëvenaarde service maken dit schip echt speciaal.
Een beperkt aantal gasten – slechts 200 gasten in de poolgebieden - betekent dat Silver Cloud de hoogste verhouding ruimte/gast en crew/gast heeft in expeditiecruising.
Met haar 16 Zodiacs zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd en kan praktisch iedereen tegelijk op verkenning. Tenslotte is er altijd een team van 19 gepassioneerde en toegewijde experts aanwezig en klaar om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van uw reis bij elke stap wordt verbeterd.

 

Dag 1

Welkom aan boord van Silver Cloud
Longyearbyen

Longyearbyen ligt op slechts 1316 km ten noorden van de Noordpool in een vallei aan de oevers van het idyllische Adventfjord, omgeven door steile bergen en verschillende gletsjers. Nybyen, dat 2 km ten zuiden van de stad ligt, bestaat uit charmante mijnwerkerskazernes die na de oorlog zijn gebouwd. Overblijfselen van de voormalige mijnbouwactiviteit zijn rondom Longyearbyen en zelfs in de stad te zien.

Silver Cloud vaart naar de noordelijke regio van Svalbard

 
 
 

Dag 2

Silver Cloud komt aan in Worsleyhamna
De Svalbard Eilanden

Op de Svalbard-eilanden vindt u ongerepte arctische wildernis en unieke flora en fauna in een omgeving die tegelijkertijd ruig en kwetsbaar is. Hier vindt u restanten van hutten en mijnen die u kan bezoeken. Afhankelijk van de tijd van het seizoen kunnen gletsjers te voet of over zee worden bezocht. Historisch gezien waren zowel de walvisvangst als het vangen van wild met klemmen de belangrijkste activiteiten in de archipel, maar nu is duurzaamheid in alle opzichten het uitgangspunt: bijna tweederde van Spitsbergen is beschermd en bestaat uit verschillende natuurreservaten, nationale parken en vogelreservaten.

 
 
 

Dag 3

Silver Cloud komt aan in Crozierpynten
Wat is een gletsjer?

Gletsjers zijn opgebouwd uit gevallen sneeuw die samendrukt tot grote, verdikte ijsmassa's. Gletsjers ontstaan wanneer sneeuw lang genoeg op één plek blijft liggen om in ijs te veranderen. Wat gletsjers uniek maakt in hun vermogen om te bewegen. Gletsjers stromen namelijk als zeer langzame rivieren.
Er zijn verschillende diepe fjorden en prominente gletsjers in de noordelijke uitlopers van Svalbard, evenals het breedste gletsjerfront van het noordelijk halfrond. IJscondities zullen bepalen hoeveel er kan worden bereikt op het gebied van vogeleilandjes en gletsjers zoals de Andoyane Eilandjes en Monaco-gletsjer.

Zodra de laatste Zodiac is teruggekeerd, zet Silver Cloud koers naar Smeerenburg.

 
 
 

Dag 4

Silver Cloud gaat voor anker bij Smeerenburg en later bij Bjornfjorden
Ijsberen & verkenning per Zodiac

IJsberen zijn de grootste carnivoren aan land ter wereld, die alleen wedijveren met de Kodiakberen in het zuidwesten van Alaska.
IJsberen zijn aantrekkelijk en interessant, maar het zijn krachtige roofdieren die normaal geen mensen vrezen, wat ze gevaarlijk kan maken. In de buurt van menselijke nederzettingen krijgen ze vaak een voorliefde voor afval, waardoor beren en mensen gevaarlijk dicht bij elkaar komen.

 
 
 

Dag 5

Silver Cloud komt toe aan Fjortende Julibreen (Gletsjer)
Venetian Society

Vandaag nodigt Silversea de leden van onze Venetian Society uit voor een cocktailparty. Het is een kans om oude vrienden te begroeten en nieuwe te maken, maar wat nog belangrijker is, een gelegenheid om onze terugkerende gasten te erkennen wiens loyaliteit we zo waarderen.
De naam Venetian Society komt van de inwoners van Venetië, en weerspiegelt perfect ons Italiaanse erfgoed. Venetië is een van de mooiste steden ter wereld, een drijvend meesterwerk van architectuur. Hetzelfde kan gezegd worden van onze schepen. Venetian Society leden maken deel uit van een speciale familie van reizigers die graag op een luxueuze wijze de wereld zien.

Later bezoekt Silver Cloud Lilliehöökbreen

 
 
 

Dag 6

Aankomst in Gashmna
Het Svalbard-rendier

Het Svalbard-rendier is een kleine ondersoort van Rangifer Tarandus. Het is kortbenig en heeft een relatief kleine afgeronde kop. De vacht is bruin op de rug en licht op de buik en varieert tussen seizoenen. Het Svalbard-rendier is aangepast om te overleven in de wisselende klimaatomstandigheden en de hoge seizoengevoeligheid in Svalbard. Hun populatiedynamiek wordt gereguleerd door een combinatie van dichtheid-afhankelijke processen en klimatologische variabiliteit die een hoog sterftecijfer en lage reproductie veroorzaken.

 
 
 

Dag 7

Silver Cloud gaat voor anker bij Sorhamana
Bear Island – verhalen over walvissen

Het eiland zonder gletsjers is een indrukwekkend natuurreservaat met steile, hoge kliffen die vaak worden bezocht door zeevogels. Er groeien weinig planten, het bestaat voornamelijk uit mos en wat lepelblad, maar geen bomen. De enige inheemse landzoogdieren zijn enkele poolvossen. Geringde zeehonden en baardrobben leven in de wateren van Bear Island. Ondanks zijn naam is het eiland geen permanente verblijfplaats van ijsberen, hoewel sommigen in de winter er met het uitdijende pakijs toekomen. Af en toe blijft een beer achter tijdens de zomermaanden wanneer het ijs zich terugtrekt in de lente.

 
 
 

Dag 8

Silver Cloud gaat voor anker bij Skarsvag
Noordkaap

Tegenwoordig is een reis naar de Noordkaap, het noordelijkste punt van Europa, een overgangsritueel voor bijna alle Scandinaviërs en vele anderen. De meeste cruisepassagiers bezoeken de Noordkaap vanuit Honningsvag, een vissersdorp op het eiland Mageroya. Het dorp dient als de toegangspoort tot de verkenning van het Arctisch gebied en het prachtige Noordkaapplateau. Een bestemming die alle bezoekers van deze regio aanspreekt. De meesten van hen die op weg zijn naar de Noordkaap willen een voorproefje van dit bovenaardse, ruige maar toch delicate landschap. Je ziet een ongelooflijke boomloze toendra met afbrokkelende dunne dwergplanten. De subarctische omgeving is erg kwetsbaar, dus stoor de planten niet, loop alleen op gemarkeerde paden en verwijder geen stenen.

Later zal Silver Cloud voor anker gaan bij Gjesvaertappan Island

 
 
 


Dag 9

Silver Cloud gaat voor anker bij Lyngenfjorden
De walrus

De walrus – met zijn lange snorharen en grote slagtanden - kan meestal gevonden worden bij de poolcirkel, liggend op het ijs met honderden metgezellen. Deze zeezoogdieren zijn buitengewoon sociaal, geneigd om luid naar elkaar te loeien en briesen, maar ze zijn agressief tijdens de paartijd. Met gerimpelde bruine en roze huiden onderscheiden walrussen zich door hun lange witte slagtanden, grijze snorharen, platte vinnen en blubberige lijven.

Laatste avond aan boord. Later komen we toe in Tromsø waar we overnachten aan boord.
Ontscheping de volgende ochtend.